Vokt deg for karismatiske personer

Karisma blir ofte omtalt i positive ordelag. Har en person “karisma”, så er det i manges ører en tiltrekkende person. Mange assosierer sågar “karisma” med fysiske og sexy attributter. Men karisma er egentlig et nøytralt begrep, og man kan godt ha “dårlig karisma”. Slik sett kan karisma snarere omtales som “energi” eller “aura”.

Karisma blir i wikipedia beskrevet slik:

Karisma henviser opprinnelig til i religiøst språk som nådegave, men har fått betydningen lederegenskaper, personlig tiltrekningskraft, og utstråling. Det er et sjelden trekk i bestemte menneskelige personligheter som kan beskrives som ekstrem sjarme og en magnetisk tiltrekning, eller en medfødt opptreden som viser en mektig og sofistikert evne til å kommunisere på flere plan.

Selv om det er svært vanskelig, kanskje umulig, å definere karisma nøyaktig (grunnet en mangel på vidt aksepterte kriteria) er det ofte benyttet for å beskrive en personlighet som ofte synes å ha en tilsynelatende «overnaturlig» evne til å sjarmere, lede, overtale, inspirere og/eller påvirke andre mennesker. Karisma refererer spesielt til en kvalitet hos bestemt mennesker som lett trekker til seg oppmerksomhet og beundring (eller til og med hat om karismaen er negativ) fra andre grunnet en «magnetisk» kvalitet i ens personlighet eller opptreden.

Til tross for sterke følelser som karismatiske mennesker ofte fremkaller hos andre, viser karismatiske mennesker selv ofte uvanlig beherskelse, ro, trygghet, selvsikkerhet, dominans, autoritet og fokus, og har bortimot alltid en særdeles god kommunikasjon eller taleferdigheter som kanskje overskygger for andre personlige mangler. 

Kjenner du psykopaten igjen, i hva wikipedia beskriver som karisma?

Karisma forveksles ofte med sjarme, og mange objekter beskriver deres psykopater som “sjarmerende” – især i begynnelsen av relasjonen – når de egentlig er karismatiske.

Forskjellen er at sjarme er “kun” sjarmerende. Men karisma er blendende.

Blendende betyr at man ikke lenger klarer å se personen i et klart lys. Man mister den objektive vurderingsevnen. Man blir trukket inn i den karismatiske personens verden. Som wikipedia beskriver, så har karismatiske mennesker en spesiell magnetisme. Dette er noe vi kjenner igjen i våre personlige psykopater.

Og da er veien kort til hjernevask og bondefangeri. Det er derfor karismatiske personer ofte blir religiøse ledere eller politiske aktivister, fordi de lett fanger tilhengere med – som wikipedia også nevner – talegaver og overtalelsesevner. I går la jeg ut denne artikkelen fra Nettavisen, hvor forskere har funnet ut at især politiske venstreaktivister lar seg lede av personer med narsissistiske trekk.

https://www.nettavisen.no/nyheter/forsket-pa-venstreorienterte-aktivister-advarer-mot-morke-personlighetstrekk/s/5-95-1181188?fbclid=IwAR2pLXL7iyGjrBzK-FqSP3e17IOAjv91i4sf77hwSIPes29l_GOVPXt3T4s

Hvorfor nettopp venstresiden? Jeg tror det handler om vår tid, snarere enn at narsissister trekkes mot venstresiden. Og det er mange historiske eksempler på psykopater på høyresiden. Mitt inntrykk er at psykopater og narsissister er apolitiske. De trekker snarere til den siden hvor de kan gjøre størst skade. Og for tiden så er det venstresiden, fordi de slipper unna med hærverk. Vi ser det på “gode” bevegelser som Black Lives Matter (vandaliserte for mange milliarder amerikanske dollar) og Metoo (som ikke utfører fysisk hærverk men som har kraft i seg til å ødelegge liv og karrierer). Dessuten klimaaktivisme. En radikal klimabevegelse er “Extinction rebellion” som i de fleste andre sammenhenger ville blitt betraktet som terrorister, men fordi det handler om klimaaktivisme – en “god sak” – så slipper de unna med alvorlig sabotasje på dagliglivet til vanlige mennesker.

Det er verdt å merke seg at denne politiske aktivismen i sin tid startet med gode intensjoner av velmente mennesker, men etterhvert som den fikk momentum så ble den kuppet av psykopater og narsissister, som ser sitt snitt til å utøve makt og vold, skjult bak en “god agenda”.

Men så er det slik at de fleste psykopater aldri får sjansen til å lede en bevegelse. De må nøye seg med små liv på bakkenivå, sammen med oss vanlige mennesker. Og det er derfor blant oss vanlige mennesker de finner sine beundrere, narsissistiske harem og primærobjekter, og gjør skade på oss.

Da du møtte din psykopat, fikk du opplevelsen av at dette var et menneske større enn livet, som egentlig burde vært en leder?

Da har de utøvet deres karisma på deg, og du har latt deg overbevise.

Til forskjell fra sjarme, som er en varm energi, så sitter karisma i øynene og i kroppsspråket. Den karismatiske personen taler og beveger seg som om de er viktigere enn andre. Hadde det vært snakk om ren arroganse, så hadde vi som objekter blitt frastøtt. Det hadde da vært snakk om dårlig karisma. Problemet er når den karismatiske personen blander sjarme inn i ligningen. Sjarme forsterker karismaens magnetiske kraft, og det var dette mange av oss opplevde i begynnelsen av relasjonen. Det er slik den karismatiske psykopaten fanger oss. Vi blir invitert til å sammen med dem være viktigere enn alle andre.

Karisma sitter i øynene fordi det er via øynene sjelen avslører seg. Og hva avslører karisma? Karisma avslører grandiositet – et trekk de fleste psykopater og narsissister besitter. Og grandiositet er jo som vi vet en tro på seg selv som bedre og viktigere enn andre. Det er derfor de fleste karismatiske personer har psykopatiske trekk. Ikke fordi de er karismatiske. Det er omvendt. De er karismatiske fordi de er grandiose.

God karisma er svært tiltrekkende. Og svært farlig. Husker du hvordan din psykopat, som ved første øyekast ikke var spesielt sexy, snart ble den mest sexy personen i verden?

Har du undret deg over hvordan for eksempel sektledere eller rockestjerner, uflidde og egentlig fysisk frastøtende, klarer å skaffe seg så mange “groupies”, frivillige sexslaver og flotte partnere, som egentlig skårer langt høyere enn dem selv i fysisk attraktivitet? Det er fordi de er karismatiske. Og den eneste grunnen til at du klarer å se det klart, er fordi du har avstand til dem og kun leser om dem i magasiner eller ser dem på TV. Der fanges ikke karismaen opp. Man må stå nær personen for å bli blendet og bondefanget.

Lær deg derfor å speide karisma. Lær deg forskjellen på karisma og sjarme. Og styr unna den karismatiske personen, enten du møter ham eller henne på jobb, i den utvidede venneflokken eller på date.

Nå nærmer vi oss kommunevalg. Derfor er det også viktig å speide den karismatiske politikeren, og aller helst stemme på en annen. Den karismatiske politikeren har mest sannsynlig psykopatiske trekk og kan gjøre skade på land og folk. Stem heller på politikeren som ligner mer på deg selv, som umiddelbart ikke fanger din oppmerksomhet, som ikke virker så overbevisende og selvsikker, men som har gode poenger.

 

Kjære lesere, det er juni og spleis-måned. Har du hatt nytte av bloggen? Bidra da med et beløp som du selvfølgelig bestemmer selv. Alle som gir 500 kroner eller mer får en gave. Midlene brukes til kommende års markedsføring, slik at bloggen kan nå ut til nye objekter. Det er kun i juni jeg ber om midler. Resten av året slipper dere “pengemas”. 

Støtt spleisen her https://www.spleis.no/project/326686

 

Psykopater kan oppføre seg bra hvis de vil. Så hvorfor ble du behandlet spesielt dårlig?

Mine tre psykopater har noen fellestrekk.

-Alle behandlet meg som skitt. Dog på forskjellig vis. En av dem gjorde det med sjarme, den andre var mest ondskapsfull, den tredje var mest åpent arrogant og foraktfull.

-Alle ble (og blir) beundret av mange, både for deres personlighet og deres faglighet. To av dem har klatret høyt karrieremessig og høster respekt og beundring for det.

-Alle klarer tilsynelatende å pleie langvarige relasjoner.

Dette er også en rød tråd hos mange lesere som kommenterer, eller som kontakter meg. De fortviler over at så få, eller ingen, oppfatter p/n slik de selv gjør.

Det er ingen tvil om at psykopaten og narsissisten kan beholde kontrollen og oppføre seg eksemplarisk, når de vil. De lurer folk i årevis. Det virker heller ikke som om det er spesielt vanskelig for dem å beholde masken på, noe de gjør for de aller fleste.

Det er derfor svært skadelig å tenke på at de ikke så noen verdi i å gjøre det med oss. Det er en virkelig “selvbilde-knuser”.

En av grunnene til at NK er så viktig, er fordi det er skadelig å se hvor beundret og vellikt p/n er. Det kan virke som om det kun er du som har sett hva som befinner seg bak masken. Hvorfor lot p/n kun deg se dette?

Det er også dårlig for din rehabilitering å se det motsatte – hvor fint p/n synes å behandle alle andre enn deg. Ikke kun den nye partneren, men også venner og bekjente får kjærlige hilsener på SoMe. Min siste p/n kunne ikke engang nedverdige seg til å like noe av hva jeg la ut på facebook. Andre fikk derimot både hyppige kommentarer og likes. Det var underlig å bivåne i en tid da han var spesielt opptatt av meg og daglig ville gjøre aktiviteter sammen med meg. Den gang trodde jeg det handlet om at han ville skjule sine homoseksuelle tilbøyeligheter – at vårt forhold var “vår hemmelighet”, men det var kun min egen rasjonalisering og hadde ingenting med virkeligheten å gjøre.

Det er i dag ingen tvil om at jeg skulle nedbrytes. Spørsmålet er hvorfor. Jeg hadde ingen historie med p/n før dette. Det handlet derfor aldri om hevn fra hans side, for noe som hadde skjedd en gang i fortiden. Han ganske enkelt bare umiddelbart bestemte seg for å bryte meg ned, første dagen han så meg.

Jeg vil her presentere noen tanker om hvorfor de ikke ønsket å behandle oss pent, selv om de var fullt i stand til det.

  •  Aller først er det viktig å erkjenne fakta. Det skjedde. De behandlet deg verre enn andre. Slutt å lete etter tegn på at også andre ble behandlet dårlig. Du vil av og til finne dem. Men ofte vil du oppdage at ingen ble behandlet så dårlig som deg. Etter bruddet med min siste p/n så ble jeg en detektiv. Jeg forhørte meg blant våre felles kjente. Jeg spurte hva deres inntrykk av p/n var. Jeg forstod raskt at ingen av dem hadde i nærheten av den samme dårlige opplevelsen som jeg hadde. De fleste – alt fra kolleger og sjefer til venner og familie – hadde ingenting negativt å si om ham. De mest godvillige forsøkte å komme meg i møte med noe negativt de hadde observert. Men det var kun snakk om småting – dårlige sider enhver kan ha. Det eneste jeg risikerte med mine forhør var at jeg selv ble stemplet som en sverter. Det var meget tungt å oppleve, men jeg måtte akseptere at det var ikke på den måten jeg ville få sinnsro. Og jeg ble selvfølgelig også konfrontert med den ubehagelige muligheten for at jeg tok feil, at han faktisk var en kjernekar, og at jeg i så fall selv hadde lagt til rette for forakten jeg ble utsatt for.
  • For å forstå hvorfor du ble utsatt for slik forakt, så må du forstå psykopatens psyke og natur. Det krever at du selv studerer emnet og bruker empatien din til å gå i psykopatens sko. Og her må du legge selvmedlidenheten til side og gjøre en egeninnsats for å tilegne deg kunnskap. Da vil du lære at for psykopaten så er alt en konkurranse og alle er konkurrenter. Det er derfor svært sannsynlig at du på en eller annen måte representerte en trussel.
  • Trusselen du representerte kan ligge hvor som helst innenfor makt, faglighet, økonomi, sosiale eller personlige ferdigheter. Her må du selv reflektere over hvorfor din p/n betraktet nettopp deg som en trussel. Men for normale mennesker, som ikke tenker slik p/n gjør, så kan den være vanskelig å se.
  • Ofte handler trusselen om personlige egenskaper. P/n har en spesiell forakt for snille og empatiske mennesker. I deres øyne så er empaten patetisk; “tenk å være så naiv og godtroende. NN fortjener å bli utnyttet, mobbet og forkastet”.
  • I tillegg til å være konkurranseorientert, så er p/n også svært misunnelig. Hvis noen har noe som p/n selv mangler, så skal det ødelegges. Det kan være en flott bil, et pent hus, en god ferie, eller en hjertegod personlighet. Så de samme egenskapene som p/n forakter, er de også misunnelige på.
  • Når det gjelder empatiske egenskaper, så handler det om egenskaper som p/n ganske enkelt ikke forstår, for de har dem ikke selv. De blir fascinert og tiltrukket av empaten, men ikke på den gode måten. Det handler om et rovdyr som lukter et godt bytte. P/n vil gjerne benytte seg av empatens sjenerøsitet. De vil gjerne selv stå i empatens rampelys og være den eneste mottakeren av omsorgen empaten tilbyr. Men det handler ikke om kjærlighet til empaten, det handler om løven som vil fråtse i det beste kjøttet og derfor jager alle de andre sultne dyrene unna. Her kommer isoleringen av objektet inn. Isoleringen og intensiteten handler om at ingen annen skal få tilgang til kjøttet. Psykopaten vil ganske riktig ha objektet for seg selv. Dessverre oppfatter objektet dette som en form for besettende kjærlighet. Men nei, det handler om fråtsing. Og som vi vet – det var aldri meningen at sebraen skulle overleve løvens fråtsing.
  • Samtidig mistenker p/n at empaten “faker” empatien og omsorgen, fordi det er hva p/n selv gjør. Husk at de – akkurat som vi alle gjør – tror at andre er som dem. De går derfor “all in” for å avsløre at empaten er en bedrager. Derfor blir objektet hele tiden testet og latterliggjort. Det er her hovedårsaken til nedbrytingen av objektet ligger.

Glem din lengsel etter psykopaten. Målet med rehabiliteringen må være å reparere ditt selvbilde. Å bli utsatt for forakt fra en eller flere p/n krever virkelig sin mann (og kvinne). Og sannheten hjelper ikke nødvendigvis på din opplevelse av egenverd. Ditt selvbilde er noe du må bygge opp selv i stedet for å legge i hendene på andre. Noen av oss har hele livet vært utsatt for p/n som vil bryte oss ned. Det sier seg selv at å knytte selvbildet til deres aksept har vært en katastrofe for vår egenverd. Men kunnskap er frigjørende, fordi man slutter å tro på fantasier og vrangforestillinger.

 

Kjære lesere, det er juni og spleis-måned. Har du hatt nytte av bloggen? Bidra da med et beløp som du selvfølgelig bestemmer selv. Alle som gir 500 kroner eller mer får en gave. Midlene brukes til kommende års markedsføring, slik at bloggen kan nå ut til nye objekter. Det er kun i juni jeg ber om midler. Resten av året slipper dere “pengemas”. 

Støtt spleisen her https://www.spleis.no/project/326686

 

 

Det eneste du trenger

Det lyder kanskje som en dårlig tv-shop reklame fra 90-tallet, men du trenger faktisk bare en ting for aldri å bli manipulert av en p/n igjen.

Nei, jeg tenker ikke på NK.

NK beskytter deg fra den p/n som har traumebundet deg, men hindrer deg ikke i å treffe nye p/n.

Jeg tenker heller ikke på Gråsteinmetoden. Gråsteinmetoden er nokså omfattende.

Jeg snakker om kun en enkelt ting du trenger.

Kan du nå gjette hva jeg tenker på?

Hvis ikke, så skal jeg fortelle deg det her.

Det eneste du trenger for å beskytte deg mot manipulasjon og tåkelegging, er en sunn virkelighetsoppfattelse. 

Når du har en sunn virkelighetsoppfattelse, så klarer ingen lenger å vippe deg av pinnen.

Du vil stole på hva du selv har hørt og sett, og du vil dessuten vite forskjell på riktig og galt.

Når vi lar oss manipulere, så skjer det fordi vi har overgitt definisjonsmakten til andre, som regel en p/n, fordi det hovedsakelig er en p/n som har interesse av å tåkelegge/gaslighte oss. Å tåkelegge betyr å tilsløre virkeligheten, slik at den skal bli mindre tydelig og diffus. Da begynner vi å tvile, og en manipulator vil ha en enkel jobb med å overbevise oss.

Derfor skal vi lære oss å beholde et fast grep om virkeligheten. Det betyr ikke at vi ikke skal være åpne for at andre oppfatter ting annerledes, men det betyr integritet til å si “ok, du ser det slik, men jeg ser det slik”.

Det betyr at du må skjerpe oppmerksomheten og hukommelsen din. Hva ble egentlig sagt og gjort? Legg deg det bedre på minnet enn hva du tidligere har gjort, slik at du overhodet ikke er i tvil hvis det skulle dukke opp forsøk på å betvile din hukommelse.

Dette er en treningssak. Mange kan ha god nytte av å skrive ned samtaler, og helst umiddelbart etter de har skjedd. Men egentlig trenger du ikke slike hjelpemidler, så lenge du skjerper sansene dine og er oppmerksom. Når du er bevisst på noe, så vil du ikke tvile på et senere tidspunkt. Repeter for deg selv “ok, han sa at svigers kommer på torsdag” like etter at det ble sagt. Da husker du det, og ingen kan med troverdighet i etterkant påstå at noe slikt aldri ble sagt, for du vet at det ikke stemmer.

En p/n vil hele tiden stille din rettferdighetssans på prøve. De gjør det, fordi de gjør uetiske ting hele tiden, og er avhengige av å overbevise deg om at hva de har gjort er innafor. Derfor må de bringe din rettferdighetssans ut av balanse, slik at du ikke lenger vet forskjell på rett og galt.

Ett eksempel fra mitt eget liv.

Min sjef ble plutselig langtidssykemeldt fra jobb. Arbeidsplassen ble tildelt en vikarierende leder fra kommunen. Men etter hvert som sjefens sykemelding trakk ut, så tiltok spekulasjonene på jobb. Hvorfor var hun borte så lenge? Var hun lei av jobben? Var kommunen misfornøyd med henne? Kom hun i det hele tatt tilbake?

Min helt klart narsissistiske kollega med psykopatiske trekk, var “ordfører” i spekulasjonene. Hun klarte ikke å la saken ligge, til tross for at avdelingen fungerte fint med den nye lederen. Min kollega fikk andre kolleger med seg i spekulasjonene.

Til slutt tok hun saken i egne hender og troppet opp til den tidligere sjefens private bolig, sågar etter kontortid, og forlangte å vite hva grunnen til sykemeldingen var. Hun spurte rett ut om det var psykisk.

Dagen etter fortalte hun triumferende hva hun hadde gjort. Kollegene reagerte varierende på opptredenen, fra bifall til taushet. Selv var jeg kritisk til opptredenen og konfronterte min kollega med dette. Jeg fortalte henne at sykdom er en privatsak og ikke vår rett å vite, selv om hun rent formelt fortsatt var vår sjef.

Til svar fikk jeg høre at “vi har jo snakket om det på jobb, ryktene begynte å gå”.

I hennes narsissistiske logikk så hadde altså personalet en rett til å vite årsaken til sykemeldingen “fordi de snakket om det”. Ryktene hun nevnte, var det forøvrig henne selv som hadde igangsatt.

Hun gjorde sitt beste for å overbevise meg om at hun hadde rett, og jeg hadde feil. Et av virkemidlene var å heve stemmen og bli agitert, for å gi sitt argument mer tyngde. Selv om ikke kun narsissister gjør dette, så er det en typisk narsissistisk taktikk.

Hun var avhengig av støtte blant personalet for sin gjerning. Derfor forsøkte hun å stille spørsmål ved min rettferdighetssans.

Hvis min oppfatning av rett og galt var tåkelagt, så ville jeg lett latt meg manipulere av henne, eller blir stilt i et dårlig lys foran våre felles kolleger.

Jeg gjorde ikke mer av saken der og da, men jeg lot meg aldri overbevise av at hun gjorde rett. Den dag i dag ser jeg med tydelighet grenseoverskridelsen i handlingen hennes. Og jeg har aldri vinglet.

Hvis du merker at din virkelighetsoppfattelse er svak, vinglete og lett påvirkelig og, så kan det hende du er tåkelagt over lang tid. Da som regel av en p/n forelder eller langtids partner.

Den gode nyheten er at det er meget lett å oppøve deg en bedre virkelighetsoppfattelse. Du trenger bare å erkjenne at du er tåkelagt, våkne opp, og heretter bli mer oppmerksom og bevisst, især i samvær med giftige mennesker som du vet har for vane å trekke din oppfattelse i tvil.

Så må du også øve deg i å korrigere dem. Du er nødt til å korrigere dem, ellers vil de fortsatt tro at de lykkes med tåkeleggingen, og da vil de fortsette til evig tid.

Det kan være ubehagelig å korrigere, spesielt en oppfarende narsissist, men er ikke så utrygt som du kanskje tror. Når du vet hva som ble sagt og gjort, fordi du var oppmerksom og tilstede da det skjedde, så er det faktisk veldig lett å forholde seg rolig, for du er trygg og stoler på deg selv og din hukommelse.

“Jeg hører hva du påstår, og du tar feil. Dette er hva jeg sa…… “. 

Å oppøve din virkelighetsoppfattelse vil ikke hjelpe mot psykopaten som traumebundet deg. Ihvertfall ikke umiddelbart. Her er det NK som gjelder. Men for alle andre nåværende og fremtidige p/n, så er dette faktisk det eneste du trenger for å bli immun mot manipulasjon.

 

Kjære lesere, det er spleis-måned, og vi er allerede snart halvveis. Midlene brukes til kommende års markedsføring. Det er kun i juni jeg ber om midler. Resten av året slipper dere “pengemas”. Jeg ber alle som har hatt glede og nytte av bloggen det siste året, om å bidra. Beløp bestemmer du selvfølgelig selv. 

Støtt spleisen her https://www.spleis.no/project/326686