En leser skriver;
Jeg har nettopp lest boken: ”Jeg elsker deg, og jeg finner deg uansett”. En historie om en kvinne som måtte rømme fra en destruktiv mann som ødela hele livet hennes.
Det jeg legger merke til er at han har en makt over henne som handler om seksualitet. Når han plutselig dukker opp med sin sjarme, faller hun for ham igjen og igjen, og vil ha ham. Og hun godtar ting som er nedverdigende og langt fra frivillig.
Jeg har opplevd det selv en gang. Det ufattelig sterke seksuelle draget han sendte i min vei, gjorde at jeg ble så enormt forelsket og tiltrukket av ham. Han hadde også et blikk utenom det vanlige. Han scannet meg som om han kunne se gjennom meg, stirret uten sjenanse, og dro meg til seg. Men han gjorde meg også forvirret og redd. Jeg hørte varselklokkene ringe i hodet. Jeg visste intuitivt at hvis jeg går til sengs med ham så er jeg fanget i nettet.
Det endte med at jeg rømte når han satte inn støtene sine. Jeg fjernet meg helt fra de stedene han pleide å vanke. Jeg ble en gråstein når jeg tilfeldigvis møtte ham. Men han hadde allerede gitt meg et ”vampyrbitt” i form av flørt, berøring, klemming og våte kyss på kinnet som var så sterkt seksuelt ladet at jeg aldri har opplevd noe lignende.
Hele kroppen min ble klar bare jeg tenkte på ham. Jeg var målet for hans jakt, men jeg hadde et liv, oppdaget faren i tide, og tok et valg.
Men fremdeles kan jeg lengte etter denne mannen. Han plantet noe inni meg som lever sitt eget liv. Jeg får ham ikke ut av hodet, og jeg drømmer så sterkt om ham om natten. Og når jeg har sex med min partner, kan jeg fantasere om at det er med denne mannen.
Derfor forstår jeg årsaken til at kvinner som lever med en giftig/farlig mann aldri klarer å frigjøre seg, selv om de blir mishandlet. Fordi den seksuelle tiltrekningen er så ufattelig sterk, og fordi den sannsynligvis er den viktigste maktfaktoren i hektet.
Dette er noe fagfolk kanskje ikke forstår helt hvis de ikke har opplevd det selv.
Dette er en nærmest perfekt beskrivelse av det psykopatiske bånd, eller traumebånd – som det også blir kalt. Den eneste feiltolkningen leseren gjør, er å tro at det er en ren seksuell tiltrekning. Som jeg svarte leseren, så er det en erotisk, mental, psykologisk og – kanskje aller mest – en spirituell tiltrekning. Psykopatene og narsissistene gjør seg til små guder i livene våre. De oppleves som meningen med livet, nærmest på religiøst nivå. Det er derfor meningen med livet forsvinner sammen med dem, når kontakten brytes. Mye av rehabiliteringen etter psykopaten handler derfor om å finne en ny mening. Det nytter som regel ikke å finne tilbake til den gamle meningen slik den var før psykopaten. Psykopaten tok også den med seg. Man må derfor finne noe nytt å leve for.
Jeg har også tidligere trukket analogien mellom det psykopatiske bånd og vampyrer, fordi det er gjennom vampyrer i litteratur og på film det beskrives best. Ennå har ingen fagfolk anerkjent denne kraften mellom objektet og psykopaten, akkurat som leseren sier i sitatet over. Vi må ironisk nok derfor ty til fortellinger om oppdiktede vesener (vampyrene) for å forstå virkelige mennesker (psykopatene).
Det best beskrevne traumebåndet er fortsatt det Bram Stoker diktet opp i hans roman “Dracula” fra 1897. Båndet mellom grev Dracula og Mina ble helt ypperlig filmatisert i filmen fra 1992, med Gary Oldman og Winona Ryder i de respektive rollene. Både grevens karisma og opprettelse av båndet, og Minas forsøk på å kjempe imot, er en meget god analogi for hva psykopatens objekter opplever. Greven gir Mina en smak av himmelen. Selv om Mina kjemper tappert, så blir greven til slutt meningen med livet for henne, og hennes gamle liv blir irrelevant. Hun bryter med sin forlovede og legger alt som tidligere ga henne glede bak seg for å være sammen med greven. Og kanskje det aller beste – filmen viser hvordan Mina gradvis mister sitt gamle jeg, og adopterer mange av grevens dårlige egenskaper. Hun blir rett og slett selv ond. I filmen skyldes det at hun langsomt transformeres til en vampyr fordi Dracula har bitt henne. I det virkelige liv skjer det som følge av at psykopaten invaderer vår psyke og hjernevasker oss.
Det er den unike psykopatiske karismaen som tiltrekker oss. Jeg vil beskrive den psykopatiske karismaen som en blanding av selvsikkerhet, målbevissthet, trygghet og skamløshet. Selv om denne cocktailen inneholder flere dårlige egenskaper, så virker den tiltrekkende på objektet.
Selvsikkerhet er alltid attraktivt. Dessverre er det vanskelig å skille sunn selvsikkerhet fra den psykopatiske grandiositeten. Når du forstår at psykopatens selvsikkerhet egentlig skyldes arroganse og nedlatenhet fordi han/hun i egne øyne (og også i dine) er bedre enn deg, så er det ikke lenger særlig attraktivt.
Målbevisstheten kan ved første øyekast fremstå som en imponerende “cut throat” evne til å gå etter hva man ønsker seg, og på sett og vis er det det. Det oppleves også meget flatterende når en selv er målet, og den intense interessen når psykopaten kretser rundt objektet oppleves som en rus (av begge). Men egentlig handler det om psykopatisk berettigelse. En psykopat eller narsissist mener de har rett på alt de peker på, at intet kan nektes dem. Og senere, når objektet gir seg hen, så er det ikke så spennende lenger og psykopaten mister interessen.
Tryggheten kommer av at de er meget trygge på seg selv, og dette misoppfattes av objektet som at de er trygge å være sammen med, at en person som er så trygg på seg selv også vil være en beskytter av andre.
Skamløsheten viser seg i mangel på blygsel og ydmykhet i jakten på objektet, men også manglende respekt for objektet. Psykopater spør aldri om objektet faktisk ønsker å ha noe med dem å gjøre. Enten fordi de ikke bryr seg om objektets behov (psykopaten) eller fordi de ikke evner å forestille seg at noen ikke ønsker å være sammen med dem (narsissisten). Det er dette objektet opplever som en invasjon, som ofte først er uønsket, men som senere ønskes velkommen.
Du kan lese mer om det psykopatiske bånd i min bok “Psykopati og kjærlighet”. Du får både den og min nye bok “Men tankene mine får du aldri – om Gråsteinmetoden” direkte av meg til reduserte priser.
“Psykopati og kjærlighet” får du for 250 kroner inkl. frakt (24% rabatt på butikkpris).
“Men tankene mine får du aldri” får du for 200 kroner inkl. frakt (20% rabatt på butikkpris).
Kjøper du en av hver så får du ytterligere 10% rabatt, det betyr begge bøkene for 405 kroner inkl. frakt (i stedet for 450).
Ta kontakt på [email protected] hvis du er interessert i dette tilbudet.