“Jeg likte hen ikke i starten, men hen var så betatt av meg!”

Advarsel. Dagens tekst kan oppleves ubehagelig og konfronterende.

 

Dette er jo en uttalelse jeg har hørt fra utallige objekter. Jeg har også skrevet den mange ganger, om min egen opplevelse.

Det ligger mye i den setningen, kanskje mer enn man tenker over. Det er primært den siste delen jeg vil skrive om i dag.

Men la meg først få unna den første delen.

“Jeg likte hen ikke i starten”.

Det handler om at man ser klarest aller først, innen man blir vant til noe eller noen. Man kan faktisk venne seg til det utroligste, det meste kan bli normalisert. Det betyr ikke at det er normalt. Tenk på en matvare som egentlig smaker svært dårlig, slik som rakfisk. Hvordan endte den – en råtten fisk – opp med å bli en delikatesse? Fordi den utfordrer smaksløkene. Og når man har spist den noen ganger, så blir man vant. Man får til og med lyst på den. Men det forandrer ikke at det smaker dårlig. Det betyr bare at en dårlig smak har blitt tilvent og normalisert.

Fangevoktere i konsentrasjonsleire under andre verdenskrig fortalte hvordan de sluttet å reagere på drap på fanger. Men de fleste reagerte i starten. De vegret seg, og kastet opp av vemmelse. Men de ble vant. Det betyr ikke at det verken var normalt eller sunt å drepe fanger.

På samme måte vender vi oss til psykopaten. Vi venner oss til noe skadelig, noe som smaker vondt. Vi skulle stolt på førsteinntrykket. Førsteinntrykket er som oftest riktig, nettopp på grunn av den ovennevnte tilvenningsprosessen. Vi kan ikke lenger stole på at vi reagerer normalt på noe, når vi har hatt det i livet en stund. Det betyr ikke at vi slutter å reagere normalt på oppførselen til for eksempel foreldre eller gamle venner. Men toleranseterskelen er adskillig høyere enn hva den ellers ville vært, fordi “de bare er slik”. Og hva med tradisjoner, kulturelle ritualer og sosiale normer? Der foregår det mye absurd, men fordi vi er vokst opp med det, så oppfattes det som normalt.

“Jeg likte hen ikke i starten” er den sunneste delen av utsagnet, for den avslører at vi innerst inne har grenser og preferanser som vi følte og smakte på da vi møtte psykopaten. Det er ikke slik at vi liker alle. Det finnes faktisk mennesker vi ikke liker. Og dette er et godt tegn, fordi det viser at vi hever oss over visse typer adferd. Vi vet at vi er for gode for enkelte mennesker (for det er vi, og har ingenting med narsissisme å gjøre). Vi har en standard, og vi har integritet. Integriteten ligger i oss.

Problemet dukker imidlertid opp i fortsettelsen.

“Men hen var så betatt av meg”.

I disse få ordene så ligger hele kimen til problemet vårt. Jeg vil gå så langt som å kalle det livsproblemet; skaden vi av forskjellige årsaker er påført, kanskje av helsefarlige foreldre, eller mobbing i barne- og ungdomsårene, eller en iboende følelse av annerledeshet, utenforskap og fremmedgjøring, og som vi bærer med oss inn i voksenlivet.

Setningen avslører først og fremst et dårlig selvbilde (ikke nødvendigvis dårlig selvtillit, som ikke er helt det samme). Vi lar oss forføre og henrive av skadelige mennesker. Eller sagt på en annen måte; vi tar hvem som helst, bare de viser oss oppmerksomhet. Dette avslører at vi er villige til å plukke fra nederste hylle. Vi er faktisk villige til å danne partnerskap med mennesker med dårlig moral, mest sannsynlig med tilbøyelighet til kriminalitet, og som er voldelige mot oss. Kun fordi de viser oss interesse og “virker betatt”. Dette er et alvorlig varsel om at vi har en viktig jobb å gjøre med vårt selvbilde, og at vi har dårlig tid. Vi må raskt heve vår egenverdi, eller vi risikerer å bli (i ekstreme tilfeller) drept. Hvert år blir i Norge 15-20 kvinner og menn myrdet av nære relasjoner; mennesker de aksepterte i livene sine til tross for sterke røde flagg. I mindre ekstreme tilfeller blir ofrene påført skader, sykdom og økonomisk ruin.

Deretter avslører setningen at vi er villige til å la oss invadere. Dette er en svært usunn brist som viser at vi ikke klarer å opprettholde vårt personlige vern. Mennesker – både ufarlige og skadelige – bryter lett gjennom. Alt som skal til, er pågåenhet, blandet med litt sjarme. Og ofte ikke engang det. Jeg vil være den første til å innrømme at jeg slapp min sjarmløse psykopat inn som følge av pågåenhet alene. Han forsøkte ikke engang å gjøre seg fortjent til det. Han ganske enkelt bare brøt seg inn, som en uvelkommen innbruddstyv. Med den forskjell at han knapt behøvde å bryte ned noen dør. Den var ulåst. Og jeg stod på innsiden med åpne armer; “velkommen, ta det du vil ha! Ta meg, og mine ting”.

Kan du forestille deg hvordan en innbruddstyv reagerer på ulåste dører? Mest sannsynlig så ler de, og tenker “for en idiot, hen fortjener virkelig å bli ranet”. Slik tenker også psykopaten om mennesker som ikke verner om sin person.

Til slutt avslører “men hen var så betatt av meg” et behov for å bli sett, og et ønske om å bli dyrket. De fleste mennesker trenger å bli sett. Dette er i seg selv ikke usunt, men tvert imot ganske normalt. Hvem som helst ville blitt alvorlig skadet på sjel og sinn, hvis de konstant ble ignorert. Alle trenger å bli anerkjent for deres person og deres innsats – ikke minst på jobben. Noe så basalt som å gå en tur i parken kan bli en ubehagelig opplevelse hvis ikke en eneste annen person du møter ser deg og nikker anerkjennende til deg. Tenk på det. Følelsen av å være usynlig er svært ubehagelig. Enhver trenger å bli bekreftet på at vi finnes i denne verden, sågar av fremmede.

Men så har vi svakheten for å bli dyrket og plassert på en pidestall, og her tar vi et gigantisk steg inn i en usunn og dysfunksjonell fantasiverden. Og det er nettopp i fantasiverdenen denne forestillingen henter sin næring. Det er snakk om et behov som ikke riktig er blitt dekket, mest sannsynlig i barneårene. Sunne mennesker føler intet behov for å bli dyrket. De vet at de har en verdi, uansett. Vi tror kanskje at alle ønsker å bli heftig kurtisert, slik vi ser i romantiske filmer. Men det er faktisk ikke slik. Sunne mennesker fnyser av slike filmer, eller i det minste ser dem for hva de er – oppdiktede fantasier.

Men hos andre, inkludert mange av oss her på bloggen, så stimulerer de romantiske fortellingene fantasien. Dagdrømmerier vi kanskje har hatt fra svært unge år får næring, og drømmeren tviholder på en forestilling om at bare de er snille nok og venter lenge nok, så kommer ridderen og redder dem. For slike mennesker så er romantiske filmer og eventyr som Tornerose og Snehvit (som begge sliter seg gjennom livet men til slutt blir reddet av verdens kjekkeste mannsperson) ikke eventyr, men ønsketenking. Det er svært skadelig, fordi det tillater drømmeren å leve ut sitt liv som en fantasi i stedet for å forholde seg til virkeligheten og jobbe med seg selv. Eventyrene har også et annet behagelig element ved seg, som det føles godt å drømme om. Det er nemlig andres skyld at protagonisten trenger å bli reddet. I både Snehvits og Torneroses tilfelle så er det snakk om en ond dronning som undertrykker protagonisten. Og ja, det stemmer ofte med virkeligheten for mange. De blir undertrykket av noen. Slik sett er eventyrene en trøst. Men det hindrer dem i å ta ansvar for – og dermed kontrollen over – egne liv.

Det samme gjelder forestillingen om å “bli reddet”. Man slipper å ta ansvar for seg selv og egen situasjon, fordi en annen tar styringen. Men slik fungerer ikke virkeligheten. Normale mennesker står ikke parat til å redde andre fra deres kjernesår. Kun betalte psykologer – og psykopaten – har interesse av det. Og sistnevnte bare later som.

Det er en grunn til alle dagdrømmeriene. Det var noe i livet som ikke var optimalt, og kanskje svært skadelig. Mange opplevde en hunger etter kjærlighet og trygghet.  Fantasiene forsøkte å bøte på den manglende omsorgen. Mange forstod ikke engang at de manglet omsorg, for på overflaten virket alt normalt. De fleste ble aldri fysisk mishandlet av deres foresatte, og fikk hva de trengte – rent materielt. Slik sett kan dagdrømmer varsle oss om at noe er galt, at vi ikke er fornøyde med livet slik det egentlig er. Men da må vi bruke advarselen til å våkne opp.

Fantasiene holdt faktisk mange gående, der hvor depresjon aldri lå langt unna; troen på at ting ville bli bedre en dag. Slik sett var fantasiene livreddende. Men i mange tilfeller så forsinket de rehabiliteringen med mange år. Fantasiene ble en vane, en sovepute, noe man tydde til hver gang livet ble vanskelig, i stedet for å ta fatt på arbeidet med å la virkeligheten synke inn.

Men bedre sent enn aldri. Ta fatt på virkeligheten i dag, hvis du ikke allerede har gjort det. Den kan være mer givende enn du tror. 

 

Jeg tilbyr konsultasjoner over Skype eller telefon. Aktuelle emner kan være støtte i NK (null kontakt), løse opp i tankekaos forårsaket av kognitiv dissonans eller oppklaring omkring giftige relasjoner. Det kan også handle om å opparbeide din virkelighetsoppfattelse. 50 minutter koster 550 kroner, 90 minutter koster 880 kroner. Bestill tid på [email protected]. Vær oppmerksom på at slik konsultasjon ikke kan erstatte akutt behov for helsehjelp eller profesjonell terapi. Er du deprimert eller sliter med posttraumatisk stress så kontakt din fastlege. Er du suicidal så kontakt fastlege eller legevakt.

 

 

18 kommentarer
    1. Opplevde ikke typiske røde flagg i starten. Da var han blid, høflig og lite aggressiv, noe som jeg fortsatt synes er et positivt inntrykk en mann kan gi i begynnelsen. (Så viste det seg at han er temmelig passivt aggressiv.)

      Men jeg følte heller ingen kjærestekjemi eller romantisk tiltrekning. I ettertid virker det temmelig sykt at noen jeg aldri var veldig forelsket i, fikk sette så stort preg på livet mitt i årevis.

      Dette ble litt off topic, da det aldri handlet om sterk skepsis eller å være frastøtt… men kanskje det kan bindes sammen av et inntrykk jeg har fått av flere manipulerende mennesker. ”Men hvorfor ikke, da?” Hvor man egentlig er klar over at situasjonen ikke er perfekt, kanskje ikke en gang føles virkelig god om man tar seg tid til å kjenne etter, men personen argumenterer seg inn, direkte eller indirekte. ”Men hvorfor ikke gi meg en sjanse?” ”Vær raus,” og så videre. Og selvsagt argumenterer gjennom kroppsspråk osv.

    2. Dette er så gjenkjennelig – Det var akkurat slik jeg opplevde det. Jeg lo nesten litt av ham helt til jeg plutselig var blitt avhengig av ham og denne idealiseringen han gjorde av meg. Jeg husker godt det manipulative skiftet, da det endret seg til at det var jeg som plutselig var mest “på”. Jeg er egentlig en person som sjelden gir meg hen til noen. Det har vel alltid vært slik at de som er veldig forelsket i meg tror jeg det er noe galt med og vil ikke ha. Og de jeg blir veldig forelsket i, tenker jeg at stygge, ekle, lille og ufyselige jeg ikke er verdige dem. Så klart når det kommer noen som tråkker seg gjennom alt dette her, så blir en vel hektet. Nå har jeg vært hektet i 8 år. Jeg leser mye på bloggen her, og kjenner igjen så mye når jeg leser om P/N at jeg forstår at det er jo det han må være. Jeg skriver ned alt som skjer også, og nå jeg leser det i ettetid så ser jeg manipulasjonen. Men jeg går tilbake for det om. Men hvilke kjemiske reaksjoner skjer i hodet vårt når vi både tror vi vet hva disse menneskene er, vi vet at de ikke forandrer seg (for alt er jo likt hver gang), selve hendlesen er ikke “mindblowing” – en føler seg bare tom og brukt etterpå. Er det at vi likevel går med et giftig håp om at denne gangen er det kanskje annerledes?

      1. Så flott at du her gjenkjent problemet; en følelse av å være uverdig. Du er ikke alene. Bare å sette fingeren på det er et steg på veien. Nå kan vi jobbe med saken, både sammen her på bloggen, og hver for oss i våre individuelle liv.
        I ditt siste spørsmål beskriver du traumebånd. Det er dette som må identifiseres og slites. Det å føle seg avhengig av en farlig substans, enten det er en psykopat eller et skadelig rusmiddel. Til og med overdreven shopping eller spillegalskap, selv om du vet at du kanskje må selge huset for å betale inkassokravene. Det er de samme sentrene i hjernen som stimuleres og det skaper avhengighet. Man klarer ikke å stoppe, selv om det strider mot all fornuft og logikk. Vi tror at hvis vi spille rpoker bare en gang til, så vil vi få gode kort og vinne stort. På samme måte tror vi at bare vi gir det en sjanse til, så vil det løse seg mellom oss og psykopaten, og vi vil bli lykkelige sammen. Det skjer selvfølgelig ikke.

    3. Jeg må tilføye litt til. Jeg er vel avhengig av ham og av disse dosene han gir meg. Jeg vet jeg bør inngå NK og få ham ut av systemet. Men så er det ikke helt ensidig heller. Han gir meg spenning og pirring i hverdagen. Jeg lever egentlig ganske bra med at det er sånn. Vanlige menn blir heller kjedelige sammenlignet med ham. Selv om det han gir meg når vi treffes fysisk ikke alltid er noe å rope hurra for, så er tanken på ham ganske spennende. Han har trådd innenfor en sfære hos meg som omtrent ingen andre kommer innenfor. Jeg lever godt i hverdagen. Jeg ligger ikke i fosterstilling og lengter etter ham. Men det er en spenning i hverdagen min som jeg ikke helt vil gi slipp på. Han vet om en side hos meg som ingen andre vet om. Og jeg vet om en side hos ham som mange ikke vet om (men jeg tenker at han har en del andre supply som vet om den). Men det gjør ingenting egentlig. Jeg vet jo at innerst inne så skulle jeg ønske at han ikke var en P/N og at han var normal og at han elsket meg høyt og ville ha bare meg. Men kanskje jeg ikke ville ha hatt ham da? Kanskje det ikke hadde vært det samme hvis han var på meg hele tiden. Jeg tror jeg er et empatisk og snilt menneske, men kanskje jeg har noen P/N-trekk jeg også? Men kan disse N/P være avhengige av oss også? Han virker nesten litt manisk av og til?

      1. De er ikke avhengige av oss. De er avhengige av narsissistisk forsyning, og det kan de få av nærmest hvem som helst. Så snart du slutter å gi ham det, så forsvinner han ut av ditt liv og finner NF et annet sted.

    4. Så mye jeg hadde sluppet om jeg hadde hørt på min indre stemme fra dag en. Et tiår av mitt liv ville sett annerledes ut. Jeg tenkte ‘klart’ lenge og tenkte at jeg kunne holde ut m det og det sålenge x og x var bra. Går ikke inn på hele historien- kommenterte en del her for noen år siden. Men til deg som skrev at du er avhengig av oppmerksomhet og kjenner sider som ikke andre gjør- stikk mens du ennå kan.
      Det er flere år siden jeg kom meg ut av forholdet- såpass lenge at jeg er kommet ut på andre siden styrket. Ser helt klart at jeg tok til takke m noe som jeg burde løpt ifra tidlig- etter første maskefall. Erfaringene (gjennom flere år og flere års rekovalisens og læring) har gjort meg til en annen sunnere person som jeg gjerne skulle vært fra før P. Følger bloggen din sporadisk enda Daniel- den var virkelig livreddende for meg for å forstå for en del år tilbake.

      1. Så flott at bloggen har hjulpet deg. Det er jo slik at når leserne ikke lenger har bruk for den, så er jobben gjort og de forsvinner. Og slik må det være. Nye kommer til.

    5. Jeg tror jeg er litt redd for å slutte relasjonen. Dt blir nesten som å hoppe uti dypt vann uten å svømme. Og jeg er redd for at jeg aldri finner noen mann som kan gi meg den spenningen og pirringen bare ved tanken. Jeg har nok en så sterk overbevisningen om at de jeg virkelig liker ALDRI kan like meg som er så uverdig dem, så ekkel, så stygg og fet – spesielt når de blir kjent med meg. Og jeg vet ikke hvordan jeg kan jobbe med denne overbevisningen om meg selv. Tror det kun er P/N som kan trenge gjennom dette skallet hos meg, og når de først har klart det så er jeg avhengig og vil ikke slippe dem. Jeg har hatt en sånn i livet mitt en gang før også. Den jeg har nå likte jeg ikke noe spesielt til å begynne med, eller jeg var iallefall ikke tiltrukket av ham. Men han var så iherdig at han ble totalt uimotståelig. Men jeg forstår hva han er og jeg liker ham egentlig ikke. Det er bare en liten del av meg som håper at han plutselig skal bli normal og plutselig elske meg. Men da hadde jeg sikkert blitt kvelt og ville ikke hatt ham. Så noe i meg er ødelagt for normale forhold. Vet ikke om dette ga mening?

    6. Undrene: tenk på det livet du ønsker deg. Du stenger for det og andre muligheter og muligheten til å gå videre- få det slik du ønsker.
      Det er det verdt å kjempe for! Med å kjempe for mener jeg å kutte kontakt, være uten kickene en periode, ta vare på deg selv, ikke nøye deg med det som faktisk du ser ikke er bra for deg.

      Jeg vet bare med meg selv at det var/er ufattelig godt å slippe alle opp og nedturene en P gir, lager, eller drar en inn i. Livet på andre siden er rolig, vanlig og godt. Kjedelig? Overhodet ikke- godt uten å måtte være på kanten av stupet eller med på en berg og dalbane til stadighet. Lover deg det- hvem vil du være snill med- deg selv? Håper det🤞

      1. Mia, takk for svar og gode håp. Det er bare det at jeg tror jeg er litt ødelagt av oppveksten min. Den enormt dårlige selvfølelsen min. Den store overbevisningen min om at jeg ikke er verdt noe. Jeg vet jo innerst inne at jeg ikke er alt det stygge jeg forteller meg selv. Akkurat som jeg vet innerst inne at denne mannen jeg er involvert med er en P/N som kun har meg som et av mange supply. Men er jeg er litt handlingslammet. Jeg trenger å jobbe med selvfølelsen min for å komme meg ut av dette. Og mye av dette har jeg blitt klar over av å lese på bloggen. Og jeg syns det er enormt oppmuntrende å høre fra deg og andre som har kommet ut av sånne forhold at livet er rolig, vanlig og godt.

        1. jeg kjenner meg veldig igjen i det du sier, og føler det handler om å prøve å bli glad i seg selv og dermed se sin egen verdi. Jo mer du verdsetter deg selv, jo mindre vil det tiltrekke deg med slik behandling som du kaller spenning. Og tillate/tilgi at det går litt frem og tilbake. Men det er lettere sagt enn gjort.

          1. Ja, det er mye lettere sagt enn gjort. Da må man øve seg. Jeg har lagt ut flere øvelser her og på youtube kanalen, for å styrke selvfølelsen. Imens må du “fake it till you make it”.

    7. Ja, det er mye lettere sagt og gjort. Jeg har vært så fast bestemt på å komme meg unna lenge, men så går jeg inn i det igjen. Men jeg har det ganske greit “mellom slagene”. Og han får mer motstand enn han fikk til å begynne med. Å jobbe med selvfølelse er vanskelig. Men nå har jeg vært i samtale med noen profesjonelle som hjelper meg, og hun har fått med seg at en del av mine problemer bunner i dårlig selvfølelse og people-pleasing. Jeg syns jeg er så snill og grei mot alle, men det ender med at andre forakter meg og overser meg.

      1. “Jeg syns jeg er så snill og grei mot alle, men det ender med at andre forakter meg og overser meg.”
        Her skriver du noe viktig som jeg allerede har skrevet/snakket litt om, og som det kommer mye mer om.
        Men kort formulert; folk liker ikke snille mennesker, de liker sterke mennesker. Derfor møter du/vi en slags uforklarlig motstand når vi egentlig bare vil gjøre alle til lags.

    8. Ja, dette var interessant. Jeg tror aldri jeg har lest så direkte før – Folk liker ikke snille mennesker. Hvordan skal jeg begynne å ikke være snill? Jeg vil jo helst at alle skal like meg. Jeg er høysensitiv i tillegg, så jeg føler mange ganger hva folk mener og tenker. Og noen ganger føler jeg nok litt vel mye siden jeg sliter med selvfølelsen. Men jeg må la det synke litt at folk ikke liker snille mennesker. Håper virkelig du skrive mye mer om akkurat dette.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg