Graden av psykopati

Da jeg først begynte å mistenke at min eks har en antisosial personlighetsforstyrrelse, alternativt malign narsissisme, så ble jeg svært opptatt av om han oppfylte kriteriene for en diagnose.

Jeg finstuderte kriteriene for psykopati. Først så gjorde jeg det for å utelukke at han er en. Jeg ønsket sterkt at han var normal, fordi det ga håp om å redde relasjonen. At han hadde samvittighet og ville se lyset til slutt, og komme tilbake til meg med anger slik at vi kunne bli et normalt par.

Jeg var full av benektelse. Forsvarsmekanismene jobbet på høygir. Jeg unnskyldte, fortrengte og rasjonaliserte. Men virkeligheten trengte seg på. Ting ble tydeligere jo lenger han holdt seg vekk, og slik er det med distanse – hjernetåken letter og man ser klarere. Først måtte jeg medgi at han nok oppfylte to-tre kriterier. Det ville i så fall gjøre ham normal, for det sies at vi alle oppfyller minst to psykopatiske kriterier.

Men senere økte erkjennelsen. Og i dag står det klart for meg at han oppfyller minst 16 kriterier (av tyve). Noen i stor grad og noen i mindre grad. Men han befinner seg altså langt over grensen for å få en diagnose (12 kriterier). Vel å merke hvis han noen gang hadde kommet i hendene på fagfolk. Og det gjør han aldri. Derfor har han ingen diagnose. Han går løs blant folk, lik de fleste fullblods psykopater.

Som sagt, i begynnelsen var behovet for å stille en diagnose stort. Jeg visste selvsagt at jeg ikke var formelt kvalifisert til å stille en diagnose. Men det var ikke viktig for meg. Det var ikke viktig å få ham studert av en ekspert. Jeg visste at jeg kjente ham godt nok til å stille en diagnose for mitt indre, for min egen del. Derfor finleste jeg kriteriene og satt dem i perspektiv.

En overflatisk liste over kriteriene ser du her https://no.wikipedia.org/wiki/Psykopati

For en dypere forståelse av kriteriene kan du for eksempel lese “Without conscience” av Robert Hare.

Legg også merke til de tidligere brukte kriteriene fra 1941, basert på Hervey Cleckleys studier. Selv om de i dag ikke gjelder, så er de likevel relevante.

Her kan du score den du mistenker for psykopati, forutsatt at du kjenner vedkommende godt nok https://psychology-tools.com/test/pcl-22

I dag er jeg ikke lenger så opptatt av selve diagnosen. Men jeg kontaktes regelmessig av lesere som er det. De vil at jeg skal stille en diagnose på den giftige i deres liv. Det kan jeg selvfølgelig ikke. Jeg kan kun fortelle dem hva de skal være oppmerksomme på. Men jeg forstår deres behov. De er i dag i den fasen jeg var i den gang jeg selv var opptatt av diagnoser. Så det er ganske enkelt en fase man må gjennom, som en viktig øyeåpner.

Men senere i livet bør man legge behovet for å stille en diagnose til side. Man vil nemlig fortsatt støte på giftige mennesker, og noen av dem vil være psykopater eller narsissister. Men hva de er bør spille en mindre rolle. Spør deg selv dette, tror du at du kan ha en relasjon med en person som “kun” oppfyller ni eller ti kriterier på psykopati, som ikke er nok til å få en diagnose? Tror du at en slik person er ufarlig? Hvordan vil et vennskap med en slik person se ut, eller enda verre – et tett samliv?

Det som er viktig, er hvordan de virker på deg. Tømmer de deg for energi og lager problemer for deg? Får du ubehag av å være i nærheten av dem? Det er alt du trenger å vite. Du trenger ikke lenger å kjenne dem godt nok til å stille en diagnose, for det krever at du tilbringer ganske mye tid med dem, og det skal du ikke. Trekk deg ut så snart du kjenner ubehaget. Ofte vil det være fordi det er gjenkjennelig. Psykopaten ga deg et traume. Et traume er fysisk, kroppen husker. Den reagerer når noe er gjenkjennbart. Derfor skal du stole på den når den varsler deg. Den varsler med fysisk ubehag når du er i nærheten av giftige og farlige mennesker.

Behovet for å stille en diagnose handlet også om usikkerhet. Vi stolte ikke på vår egen oppfattelse av situasjonen. Vi trengte noen andre til å fortelle oss at dette var en skadelig person. Derfor søkte jeg til kunnskap om psykopati. Derfor er vi i en periode opptatt av å fortelle venner og slektninger om hva vi opplevde. Forståelse fra omgivelsene er så klart viktig, fordi du gjennomgår en metamorfose. Men det handlet vel så mye om at vi trengte bekreftelse og nærmest søkte om tillatelse fra andre til å stole på vår egen intuisjon. Vi søkte tillatelse fra folk som ikke kjente p/n like godt som vi gjorde. Fra mennesker som ikke var skadet av denne personen. Er det ikke ironisk?

Men det var den gang. Nå skal du lære å stole på din egen oppfatning, hvis ikke du gjør det allerede. Nå vet vi at giftige mennesker har flygende aper som de påvirker. Du kan derfor ikke stole på andres oppfatning av denne personen. De kan nemlig være under vedkommendes innflytelse. De kan sågar være hjernevasket av sverting av deg, slik at du vil få en skadelig tilbakemelding; “NN er jo en topp person”, “du overdriver”, “sikker på at det ikke er deg det er noe i veien med”? Selv mennesker som ikke er påvirket av den giftige, vil ikke ha forutsetninger til å kunne bekrefte deg. Du kan ikke legge ditt liv i deres hender. Du må stole på deg selv.

Derfor skal du huske disse tingene.

  • Behovet for å stille en diagnose er forståelig i begynnelsen, men senere er det av mindre betydning hva vedkommende er. Det viktige er hvordan du opplever ham eller henne.
  • I stedet for å la andre styre din oppfattelse av en person, så kan du selv være den toneavgivende; “han er en drittsekk”, “hun er falsk”. Da har du kastet det ut i universet, ikke som et spørsmål, men som en konstatering. Ikke vær redd for å gjøre det. Om du gjør det for ditt indre eller i offentlighet, er opp til deg. Men ikke vær opptatt av å skåne skadelige mennesker. Hvem vet, kanskje hjelper du noen andre, som selv er i tvil om vedkommendes karakter. Og ikke minst har du advart folk mot denne personen. Da er det deres egen feil hvis de lar seg villede av vedkommende.

 

Husk å følge bloggen på facebook. Der legges oppdateringer om nye tekster, samt annen info og diskusjoner. Følg meg her https://www.facebook.com/profile.php?id=100066410033301&locale=nb_NO

6 kommentarer
    1. Noe av det viktigste å oppdage var “Dette er ikke normalt.” Jeg var ikke ute etter å sette noen diagnose på min eks, jeg havnet her etter å ha googlet noe a la “Kan man bli retraumatisert etter et stygt brudd?” og kjente meg skremmende igjen i hele opplevelsen av forkastelsesprosessen. Ikke så viktig å få satt merkelapp på ham som å forstå at dette ikke kan repareres, at uansett hva jeg gjør og hvordan jeg endrer meg, så kan jeg ikke få ham til å behandle meg bra igjen.
      Vet ikke om andre er enige, men jeg tror på å identifisere narsissistiske trekk uten å nødvendigvis diagnostisere personen. Er man heldig, så slipper man å komme nær nok til å finne ut om diagnosen kan bekreftes uansett…
      To spørsmål jeg har grublet på i det siste: Kan nederlag på andre områder få p/n til å sette i gang nedvurdering og forkasting? Altså at følelsen av å ikke lykkes på jobben kan få p/n til å ta det ut på partner, problemer i forhold til partner vil få p/n til å sette i gang slik overfor en venn… Eller er det helt tilfeldig når dette skjer?
      Og dere som har vært i lange forhold og selv gått, når merket dere at noe var galt? Merket andre det før dere kunne sette fingeren på det selv? (Jeg var på grensen mellom overgangsobjekt og langtidsobjekt – nesten to år, og synes ikke vi hadde noe særlige problemer før fasen med nedvurdering og forkasting kom som et sjokk.)

      1. “Kan nederlag på andre områder få p/n til å sette i gang nedvurdering og forkasting? Altså at følelsen av å ikke lykkes på jobben kan få p/n til å ta det ut på partner, problemer i forhold til partner vil få p/n til å sette i gang slik overfor en venn… Eller er det helt tilfeldig når dette skjer?”
        Mitt bud er at dette er noe normale mennesker gjør. Å la krenkelser etc gå utover de man er trygg på, for eksempel når man kommer hjem fra en vanskelig dag på jobb, er normalt. Eller når man ikke klarer å regulere egne følelser. Det betyr ikke at det er sunt eller at alle gjør dette. Husk at også det normale inneholder mye dysfunksjon. Men det er engangshendelser, og man ber som regel om unnskyldning når man forstår at det har gått utover uskyldige.
        Psykopatisk devaluering er annerledes. Det er en pågående prosess, en kampanje om du vil, og ikke engangshendelser. Idealisering snur til devaluering nærmest over natten. Deretter får objektet bare smuler av godvilje. Devalueringen er konstant og varer frem til en ny idealisering eller forkasting.

      2. “Og dere som har vært i lange forhold og selv gått, når merket dere at noe var galt? Merket andre det før dere kunne sette fingeren på det selv?”

        Jeg hadde vært sammen med min eks i 12 år før hun virkelig satte inn forkastelsesstøtet og absolutt alle varsellamper begynte å blinke. Vi hadde sågar giftet oss bare noen måneder i forveien. I ettertid har jeg sett hvordan hun har manipulert og kontrollert hele veien, ofte gjort seg svak for å utnytte min snillhet. Jeg har etter bruddet fått høre fra både venner og spesielt familie hvordan de har sett at hun har utnyttet meg og at de har lurt på hvorfor jeg har funnet meg i det. Jeg lot meg lure av sjarmen hennes og det jeg trodde var kjemien og kjærligheten vi hadde mellom oss. Men da hun begynte å forkaste meg og hadde funnet et annet target (artig nok en annen narsissist, de er bemerkelsesverdig like), så var det virkelig ingen tvil. Hver eneste samtale ble et forsøk på manipulasjon. Utrolig slitsomt.

        Vil også gjerne kommentere at dette var nok et strålende innlegg. Jeg kjenner meg igjen. Jeg har hatt stort behov for å snakke med venner og familie om det jeg har vært utsatt for, for å på en måte få bekreftet at det ikke er jeg som er gæern (som min eks gjerne skal ha det til). Eksen min utfyller veldig mange kriterier, men forholdet vårt har vel ikke fulgt en klassisk linje. Jeg kan ikke huske noen lovebombing fase feks, men husker at hun klarte å manipulere meg til å la henne bli i forholdet da jeg flere ganger ganske tidlig ville gjøre det slutt fordi jeg følte at noe var galt. Å finne denne bloggen har vært en øyeåpner for meg, og jeg takker igjen for ekstremt mange gode innlegg. Det har helt seriøst hjulpet meg med å gå fra å være svært deprimert og selvbebreidende til å føle at jeg har verdi allikevel og at det finnes et liv for meg etter dette forholdet. Tusen takk for det! 😭🙏❤️

    2. Jeg vidste at det var min ex N det var galt med, jeg vidste bare ikke hvad det var. I starten prøvede jeg at forklare det, ud fra en normal tankegang…men det slog ikke til . Aldrig tænkte jeg at det var mig der var noget galt med . Selvfølgelig har jeg også fejl, men de her ting var så langt ude og unormalt, så det kom ikke under denne kategori. Da jeg var helt nede fysisk og psykisk ( den sidste devaluering) fik jeg tilknyttet psykiatriske sygeplejersker. Det var mit held. De kom i vores hjem og lidt efter lidt fandt de ud af ..at det var N det var galt med. Skynd dig væk sagde den ene, hvis du vil ud af dit angstmedicin, så skal du væk nu. Det var prikken over I et..jeg ville ud af den angstmedicin. Hvad er det galt med ham..spurgte jeg. Men det hverken kunne eller ville de jo selvfølgelig ikke svare på. Det kan være så meget sagde hun. Men med den belastning du har været ude for, kan ingen jo holde til. De kloge ord fik mig væk. Jeg pakkede min bil , mens N var på job, tog kun det med, der kunne være der og på vej væk i bilen, kunne jeg igen trække vejret. Kort tid efter tog jeg den sidste angstmedicin. Jeg kom væk, blev rask lidt efter lidt og takker i dag de sygeplejersker. De har virkelig reddet mig.Derefter fandt jeg bloggen her og den har hjulpet mig helt vildt meget. Lidt efter lidt, faldt brikkerne på plads og i dag er jeg ikke i tvivl om, at jeg har været sammen med en coveret narcisist. Han passer 98 % på skalaen og på de historier der bliver fortalt herinde. Jeg har vished nok.

    3. I fortsettelsen etter en p/n er det ingen grunn til å lete etter diagnoser, nei. Det viktige er å klare å identifisere om dette er noe som kjennes godt for en selv eller ikke, som du skriver. Her tenker jeg det etter en p/n er viktig å gå en runde med seg selv i forhold til hva som er ens kjernesår, hva som er sår etter p/n og hva som er ens egne triggere totalt sett. En vil nemlig også i sunne relasjoner bli utfordret emosjonelt, og det å da klare å skille mellom hva som er egne triggere som bør jobbes med og hva som er sunne reaksjoner på noe destruktivt, blir av betydning. Altså jobbe med det traumet det er å ha erfaring med en p/n, evt. også andre oppveksttraumer/belastninger. Det er heller ingen grunn til å jakte på diagnoser fordi, som du skriver, man ofte må veldig tett innpå et annet menneske for å kunne anta noe slikt. Den helserisiko kan ikke gjentas. Jeg kan i dag gjenkjenne trekk hos andre, men på ingen måte si noe sikkert, og har heller ikke behov for det eller føler at det er etisk og fornuftsmessig innafor. Det finnes tross alt så mange andre helsetilstander som gir beslekta utslag i å være lettkrenka, ego-styrt og manipulerende. Det holder å registrere det, og ta de nødvendige grep for en selv.

      Har man imidlertid først vært involvert i en p/n, er det livreddende å forstå at det nettopp er det du har vært utsatt for. Det mener i hvert fall jeg for egen del, men ser også at flere andre skriver det. Kunnskap om hva man har stått overfor, kan hjelpe en selv med å bevare egen fatning/sanity. Du har tross alt stått overfor en totalt fremmed uten forutsetninger for å ha forankringer i din virkelighet (normalitet). Å konstatere at du har vært i noe usunt, er da bare ikke tilstrekkelig for å heles. Virkelighetsoppfatningen din er blitt fullstendig twista og har fått seg en så alvorlig trøkk at kunnskap er det eneste som fungerer. En sak er å lese seg opp på diagnosekriteriene – de er lett tilgjengelige på internett. Det er smertefullt nok det, når du til slutt må innse at alle personlighetstrekkene er overveldende tilstede hos den det gjelder. Samtidig forklarer de ikke smerten forbi det. Diagnosekriteriene viser ikke hvordan mishandlingen faktisk tar form og utspiller seg i de mellommenneskelige relajsonene. Det er her din blogg er opplysende i så måte, og det er i denne opplysningen rehabiliteringen skjer, mener jeg.

      Det står f.eks ingenting i diagnosekriteriene om omfanget av og intensiteten i drivekraften narsissistisk forsyning, utover at de er styrt av overdrevet behov for beundring og anerkjennelse. Det står ingenting om syklusen, om det manipulative skiftet, om manipulasjonsteknikken gaslighting, oversveving og hvorfor du kontaktes etter et brudd, om null kontaktens betydning, om flygende aper, om de narsissistiske blikk, om deres tidsforståelse og kompartmentalisering (et fantastisk innlegg), om psykopatisk ordsalat (også et fantastisk innlegg) eller triangulering. Ingenting om hvordan iscenesettelse av konflikter foregår, som f.eks før leggetid, for slik å frata deg nattesøvn og god helse, mens de selv får energi, sjelro og tilsynelatende sover som en drøm. Ingenting om hvor ekstremt overfladisk og lett de selv sover. Ingenting om f.esk tvangspreget orden i skorekkene mens huset forøvrig er svært rotete og møkkete. Ingenting om gjerrighet, pengeforbruk og økonomi på avveie, ingenting om å uforholdsmessig pirke på f.eks kelnere på restaurant og gjøre deg forlegen i offentligheten. Ingenting om at du må bedrive voksenopplæring i grunnleggende følelser, f.eks forklare til et voksent menneske at hvis han/hun sier til moren din at hun er tykk, så kan hun bli lei seg. Ingenting om at du faktisk alltid snakker til en som er på nivå med en 5 – åring, bak en tilsynelatende veltalen innpakning. Ingenting om hvordan forskjellene mellom psykoptaten og narsissisten utspiller seg konkret, f.eks at psykopaten kynisk forkaster partnere og vandrer videre til neste blomst, mens narsissisten tenderer mot å ha overlappende relasjoner. Ingenting om avvikende mønstre, f.eks på enkelte ADL – ferdigheter mens ikke på andre, ingenting om hvordan deres humor uttrykkes osv osv osv……Du har levd i et eneste stort avvik du ikke har forutsetninger for å forstå fordi du ikke er er et avvik selv. Du er blitt fullstendig kokt av patologi og trenger hjelp med å hektes tilbake til virkeligheten igjen. Kunnskap setter deg da fri. Erfaringsdeling som her gjøres, reduserer ikke minst ensomhetsfølelsen, for det er virkelig en ensom erfaring, der ditt vanlige nettverk ikke har forutsetninger for å forstå hva du har stått i og du derfor gjerne holder det for deg selv. I dag går det jo også inflasjon i å kalle noen for psykopat eller narsissist; “alle” har en narsissistisk eks. (egentlig en helt ordinær drittsekk). Det undergraver saken og gjør det ikke lett å bli trodd.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg