En mor forteller

Da vil jeg presentere nummer to av mine bekjente som har fått barn med en psykopat. Skribenten denne gang er en kvinne som fikk en sønn med en mann som i begynnelsen presenterte seg som drømmemannen. I teksten forteller hun om hele relasjonen, fra det første møtet og til han tok sitt eget liv. Derimellom ble sønnen født og en vanskelig tid med en kamp om sønnens psyke utspilte seg. Kommentarer vil bli besvart av tekstforfatteren og ikke av meg. Hun vil være tilgjengelig i morgen, og vil i kommentarfeltet kalle seg “Lise”.

Jeg var i starten av voksenlivet da jeg og Mr begynte å flørte. Han var gentleman, flørtete, veldig intelligent, veltalende og utrolig sjarmerende. Det var svært intenst og han bar meg mer eller mindre på gullstol den første tiden. Samtidig fikk jeg tidlig en magefølelse av at det var noe som skurret uten at jeg kunne sette fingeren på hva. Jeg var veldig usikker på oss – hadde jeg ekte følelser for han? Siden jeg ikke kunne forklare de rare følelsene endte jeg med å overse de og gikk inn i det som skulle bli starten på årelang berg og dalbane.

Det gikk ikke lange tiden før jeg fikk jeg en ubeskrivelig følelse av at han og hans meninger var de viktigste for meg. Mannen kunne muntre meg opp, støtte meg, være min bestevenn i hele verden og samtidig rive meg ned på ett blunk. Det siste tok flere år før jeg begynte å innse. Jeg ble oppdratt til at ingen skulle vite om privatlivet vårt og siden vi var kjærester skulle jeg alltid støtte ham for enhver pris. Jeg måtte ikke finne på å motsi ham foran andre, da han ble sint, irettesatte meg for så å ignorere meg den dagen. Dagen derpå snudde han plutselig i humøret og alt var greit igjen.

Omtrent det eneste sosiale behovet jeg hadde var å være sammen med ham. Vi var stort sett hjemme, dro jeg utfor døra måtte jeg skrifte hvor jeg skulle, hvem jeg var sammen med og når jeg kom hjem. Var jeg lenge vekk ringte han flere ganger og kontrollerte hva jeg gjorde. I løpet av de første par årene mistet jeg de fleste av mine tidligere venner. Jeg tok ikke vare på de og de gadd ikke å sitte der og vente på meg. Med tiden har jeg virkelig innsett hvem de gode vennene mine er.  

Årene gikk og vi kom til et punkt i livet hvor vi var enige om å få barn. Forholdet var overhodet ikke perfekt. Jeg følte meg ikke lykkelig, men det hadde jeg heller ikke gjort på mange år. Dette var blitt helt normalt for meg. Vi ventet vår førstefødte og jeg var lykkelig – i den grad jeg kunne føle lykke. Barnefaren gledet seg veldig da han skrøt av det til andre, men var ikke like entusiastisk på hjemmebane.  Jeg observerte andre familier hvor fedre var med på svangerskapskontroller og fulgte ivrig med på utviklingen under svangerskapet. Denne kommende barnefaren var ikke interessert i å kjenne bevegelsene på magen heller. Det var på den tiden jeg begynte å undre meg litt over atferden til samboeren min. På den andre siden virket det som han gledet seg på sitt underlige vis. 

Da jeg lå på fødestua etter barnet var født fikk jeg en underlig følelse og sorg. Barnefaren var ikke så entusiastisk at det gjorde noe. Da besteforeldrene kom for å hilse på den nye verdensborgeren tok han seg sammen for å spille den perfekte pappa og kjæreste utad. Noen timer etter fødselen ble vi flyttet over til barselavdelingen og pappaen dro hjem. Vi så ikke mye til ham de kommende dagene på sykehuset. Han var hjemme og styrte med sitt.

Dagene på barselavdelingen var starten på ensomheten. Jeg hadde følt meg alene flere ganger tidligere i forholdet vårt, men aldri på dette viset. Nå følte jeg meg virkelig alene og nå hadde jeg ansvaret for en liten baby. Min sønn. Vår sønn. Jeg ble mer og mer forelsket i min lille prins og jeg vokste med rollen. Dagene på sykehuset ble lange og jeg var utmattet. Jeg tok ikke imot spesielt med besøk av den enkle grunn at jeg klarte ikke. Jeg hadde nok med meg selv, prinsen jeg skulle bli kjent med og alle tankene som kom angående barnefaren. Den nybakte pappaen så vi et par timer om dagen. Familien min reagerte og jeg unnskyldte ham selvsagt, som jeg alltid gjorde.

Da vi kom hjem fra sykehuset slet jeg lenge med ammingen, var totalt i manko på søvn og visste nesten ikke opp ned på meg selv. Da prinsen var to-tre uker gammel fikk jeg høre fra mannen i mitt liv at han likte meg bedre tidligere da jeg gjorde alt for ham.

Jeg gikk lenge i ei boble. Jeg var sliten og ulykkelig. Barnefaren viste lite og ingen interesse for sønnen. Det hendte seg selvsagt for å gjøre meg fornøyd, men det var det. Prinsen elsket å leke med pappaen sin. Det var så spesielt og rørende langt inni hjertet de fine stundene de hadde. De gangene han var pappa og kjæreste levde jeg lenge på. Utover det var det mye diskusjoner mellom oss. Jeg fortalte deler til den nærmeste familien og vennene mine om hva som foregikk hjemme hos oss- men det skulle ta lang tid før det rant fullstendig over hos meg. Sa de noe stygt gikk jeg automatisk i forsvarsmodus  og forsvarte ham.

Månedene gikk og jeg var mye alene sammen med mini døgnet rundt. Samboeren min oppvartet meg når det passet han, for å holde meg nøyaktig der han ville. Trodde han. Besteforeldrene hentet mini av og til på trilletur slik at jeg kunne hvile, mens barnefaren imponerte stadig mindre og mindre. Han ville helst ikke være alene med guttungen. Det er ikke mange bleiene som ble skiftet av pappaen eller bading om kveldene. Kan telle på en hånd eller to frem til vi flyttet fra hverandre, hvor mange ganger faren sto opp med sønnen på morgenen eller gikk ut for å leke kun de to. Vi gjorde sjelden noe som helst sammen som en familie på tre heller.

Da prinsen ble såpass stor at han registrerte hva som skjedde hjemme, den dårlige stemningen, fraværende far, jeg som ble mer og mer apatisk, frustrert og sint, fikk jeg nok. Nå var det tide å ta et oppgjør og komme meg ut av dette destruktive forholdet.  Jeg hadde lenge blitt truet med at om jeg flytter så skal guttungen bo sammen med faren sin, han skal beholde huset og det eneste jeg eier er klærne mine. Jeg visste at når jeg tok steget og flyttet så ville det bryte ut krig. Det måtte jeg være psykisk klar for. Det eneste som var viktig for meg var lille. Jeg visste at jeg måtte være smartere enn barnefaren for å kunne kjempe for sønnen vår. Hvorfor skal barnefaren ha mye samvær med sønnen når han ikke viser interesse for ungen sin? Han kjenner ikke engang sin egen sønn selv om vi har bodd under samme tak i flere år. Hva gjør jeg nå?

De gangene jeg tidligere ble kastet ut flyttet jeg alltid tilbake, siden han lovte å ta seg sammen. Da jeg pakket tingene og dro visste jeg at nå trenger jeg og mini hjelp. Mr x er en mann som alltid skal ha rett og gir seg ikke før han vinner. Mannen kjente alle mine styrker og svakheter og visste nøyaktig hvilke knapper han kunne trykke på for at jeg skulle reagere som han ville. Var jeg irritert uten at det var spennende ble jeg ignorert. Jeg elsket de gode sidene hans, men jeg var ulykkelig, deprimert og hadde fått angst opp gjennom tiden.

Jeg hadde rett i at jeg ikke visste hva jeg gikk til da jeg flyttet. Det virket som det var først da jeg skulle begynne den langsomme prosessen og bli kjent med eksen min. I tiden som kom ble jeg overrasket gang på gang og fylt av en enorm angst.

Det ble enormt med kaos etter at jeg flytta og i året som kom. Guttungen ble brukt for alt han er verdt som en inngangsport til meg. Hver gang han funderte på noe angående samvær med ungen så måtte jeg svare. Han kunne snakke ett minutt om sønnen og 30 minutter om alt mulig annet når han fikk meg i tale. Jeg har aldri hørt så mye ufine ting verken før eller siden som i den perioden. I tillegg ble jeg observert for bevegelsene mine. Hadde jeg barnevakt grunnet jobb eller fordi jeg begynte å få meg noe som kunne ligne på sosialt liv så fikk jeg høre det. Svarte jeg ikke på mobilen dukket han uanmeldt opp på døra da han trodde jeg var hjemme igjen- ville inn og prate. Etter enhver krig snudde han og kom med krokodilletårene sine, ville inn til meg og prate da også, så jeg skulle få frem empatien og omsorgen for ham. En av mine største svakheter er sårbare og ydmyke mennesker.

Mr x fant seg en dame dager etter jeg flyttet ut av huset. Jeg var ekstremt sjalu på deres glansbilde forhold. Hun er vakker, godt utdannet, smilende, jeg var illsint og ble enda mer knust. Hva galt er det med meg? Hvorfor er han blitt drømmemannen og gjør masse aktiviteter sammen med henne? Det viste seg i ettertid at det var selvsagt bare skuespill. Følelsen jeg etterhvert fikk er at han skulle prøve å bryte meg ned, siden jeg flytta fra ham. Deres forhold var langt i fra bra den perioden de var sammen.

Da de to turtelduene flyttet sammen så fortsatte marerittet. Ikke bare for meg, men nå skulle mini også få oppleve all ustabiliteten. Det første møtet på Bufetat til rådgivning var noen måneder etter første mekling. Det var som å sitte med en totalt fremmed og iskald mann ved siden av meg som nå ville ha økt samvær med sønnen og jobbe mot 50-50. Han leste opp fra en bok om ting jeg hadde sagt og gjort og nå ville han ha økt samvær med sønnen. Tårene mine rant og jeg var dypt fortvilet. Hva skjedde nå? Hva med mini sitt beste? I løpet av årene frem til nå har han ikke imponert meg i farsrollen. Jeg mistenkte at han ville redusere barnebidraget i tillegg til at fasade var svært viktig for denne mannen. Han må jo vise frem sønnen og ny-dama.

Frem til nå har ikke faren hatt samvær. Han har kommet på besøk til oss for å se sønnen. Det endte opp med at han fikk begynne å ha de to dagene som har stått på papiret i flere måneder, for å overbevise meg med tanke på historien vår.  Etter møtet ble all verdens sorger sluppet løs nok engang. Jeg lærte noe den dagen. Fra nå av måtte jeg skrive ned hva vi diskuterte og alle gangene han herja med meg. Det tok ikke lang tid før jeg ga opp siden det var så evig mye hver uke og helst flere ganger i uka. I stedet hadde jeg perioder hvor jeg nedskrev mini sine reaksjoner etter samvær hos faren, slik at jeg hadde konkrete hendelser å diskutere når jeg nektet 50/50.

Etter dette var det en lang periode hvor han ikke ville møtes på Bufetat til møter. Han jobbet istedet iherdig med privat å prate meg til rette og imponere meg med bilder om hvor fint de to har det. Mannen har tatt seg sammen og er pappa nå. Bare se på bildene hvor fornøyd lille er. Jeg godtok det ikke. Skulle vi diskutere samværsøkning måtte det skje med en tredjepart til stedet. Vi hadde evige diskusjoner, samværsabotasje og i det hele tatt nok som det var. Vi møttes til flere møter gjennom årene hvor han fikk gradvis økt samvær, men jeg godtok aldri i nærheten av 50/50.

Ved siste møtet ble jeg truet med at han hadde funnet advokat og skulle ta meg til retten for delt foreldreomsorg. Jeg svarte at det er helt i orden, da skal jeg finne en egen advokat. I tillegg fortalte jeg at han kan sjekke opp reglene for utgiftene han får ved en evt 50/50. Det ble slutt på denne diskusjonen etter dette.

Vi prøvde i flere år å få til et samvær som skulle fungere for mini, og våre behov. Det var det jeg følte i alle fall. Far sitt behov. Ettersom årene gikk ble atferden til mini mer og mer utfordrende. Han begynte tidlig å utagere fysisk mot meg, dette ble med tiden en daglig trend. Han var rastløs, fikk rare uvaner, indre uro, slet sosialt med barn, daglig humørsvingninger, rutinene hjemme var utfordrende og livet var ikke harmonisk. Jeg var innom tanken på både ADHD og flere diagnoser på gutten som var så annerledes enn de andre barna. Faren benektet denne typen atferd hos ham, men etterhvert begynte både jeg og barnehagen å se et mønster. Guttungen slet mer i samværsovergangene og roet seg litt på den lange perioden hjemme hos meg.

Samtidig som barnehagen begynte med å kartlegge mini og innkalte oss til møter begynte jeg selv å forstå ting. Jeg kom til et punkt hvor jeg fikk nok. Jeg hadde lest meg opp på psykopati på internett og innså nok engang at det er en grunn til hvorfor man anbefaler nullkontakt. Jeg måtte gjøre meg like interessant som en grå mus som alltid satt hjemme. Jobbet iherdig med å la kommunikasjon om samvær gå gjennom sms, som bevis på samværsabotasje. Og like som mye bevis på at jeg prøvde å være løsningsorientert og samarbeidsvillig. På denne måten fikk mini dra hjem til meg når han selv ville. Ei langhelg ble kuttet ned til langt kortere samværstid. Plutselig en dag nektet lille fullstendig å dra dit på samvær, det var tydelig i både reaksjonen og det han fortalte selv.

Igjen sto jeg ved ei veiskille og kjente kampen i meg. Det var gått noen år siden bruddet, ergo har barnefaren hatt flere år på å få dette til å fungere. I tiden etter bruddet lærte jeg meg selv og sønnen vår bedre å kjenne. Men den avstanden og skuespillet jeg selv har drevet med overfor barnefaren skal ikke være nødvendig. Nå vil ikke mini dra til faren, ungen sin atferd må jobbes med og vi trenger hjelp. Nå var jeg klar til kampen for full foreldrerett. Jeg kan ikke sende ungen dit mer. Det endte opp med at jeg med hjertet i halsen kontaktet barnevernet, politiet, Bufetat og advokat for råd og veiledning videre. Jeg fortalte alle hvordan det er hos oss og la ikke skjul på noe. Heller ikke mine egne svakheter. Vi fikk anbefalt besøksforbud mens jeg gjorde meg klar til kamp om full foreldrerett. En tid senere det året tok mannen livet sitt.

Tiden deretter var selvfølgelig beinhard, men for å holde fokuset på mini – gikk det ikke mange månedene før han begynte å utvikle seg igjen i normal retning, ble mer harmonisk og sluttet fullstendig med utageringen. Sakte men sikkert ble han en totalt forandret gutt.

Tankene i ettertid er å alltid ta samværsdiskusjonen gjennom Bufetat. Hold alltid fokuset på barnets beste. Vær saklig. Reflekter rundt barnets relasjoner, reaksjoner, hverdagsmønster og psykiske helse. Dokumenter alt samvær på sms. Blir dere enige om noe muntlig skal det bekreftes på sms. Dokumenter alle reaksjoner til barnet i en egen bok. Ha god dialog med barnehage/skole. Vær åpen om utfordringer og egne svakheter. Våg å be om hjelp selv om det sitter ufattelig langt inne og det føles som man gjør noe alvorlig ulovlig – ha tillit til systemet! Selv om det gikk som det gjorde nå ble jeg påminnet av terapeuten min om at alle voksne er ansvarlig for sitt eget liv og psykiske helse. 

22 kommentarer
    1. Det er så snodig å lese, for det er så mange felles trekk. Psykopatiske sådanne. Mye av dette er som å lese om meg selv! Det å være alene ansvaret for barna, bli sakte skrudd ned og kontrollert, hans fasadebygging, det er så mye som ligner! Utad framstod han som verdens beste pappa og ektemann, men hjemme? Not so much… Ordsalaten under samtalene våre, der jeg ble så forvirret av ordstrømmen og det stirrende svarte blikket hans at jeg ikke visste hvem som hadde sagt hva eller hva temaet i samtalen var. Han kunne ringe jobben og sjekke at jeg var der, ble sur hvis det var en av mine mannlige kollegaer som tok tlf; “jaha, jeg vet nok hva du holder på med!”. Han er en ganske velkjent mann i lokalsamfunnet her vi bor, og er regelmessig i media der han uttaler seg og framstår som en interessert, varm og munter fyr. I meldingene jeg får, truer han med selvmord og påstår at han lider av en dyp depresjon og ikke har noe å leve for. Han forstår ikke – han har jo aldri slått meg, aldri vært utro..?
      Heldigvis var mine to 15 og 18 da jeg flyttet ut, så de bestemte selv hvor de ville være. Nå har de henholdsvis sporadisk og ingen kontakt med sin far. Men det har kostet å holde ut. For det var jo det jeg ble møtt med og; “Døra er der, om du skal krangle. Men går du, så ser du aldri, aldri ungene igjen!” Så jeg ble. For litt over et år siden gikk jeg og kjenner nå på en frihets- og lykkefølelse jeg aldri har kjent før. Det er nesten så jeg ikke kjenner meg selv igjen. Er det virkelig slik jeg egentlig er? Jeg har våget å date og, til min store overraskelse – og jeg har truffet en mann som gir meg sommerfugler i magen. Det er en fantastisk følelse, og jeg hadde aldri trodd for et år siden at jeg skulle føle meg slik.

    2. Vond historie. Desverre finnes det mange liknende blant oss som har barn med P. Det er bare så utrolig vondt at de ikke er hensynsfulle og empatiske ovenfor egne barn. Tvert i mot! De bare bruker barna i et skittent spill for å ramme tidligere partner. Om det rammer barna aller mest gir de blaffen i. Så mye bryr de seg om barn de liksom kjemper for. Barnets beste? Det er bare ord for dem.
      Å bryte ned den andre foreldrepart er helt naturlig for dem. De ser ikke engang at de selv mangler mulighet til å ta seg av barn, helt blinde i sin destruksjonslyst ovenfor den andre.
      Det å ikke stille opp for barn og familie så lenge forholdet varte, og så kjempe for få barna mest mulig etterpå er helt typisk. Det er ikke av interesse for barna, men som hevn og straff ovenfor eksen. Bryte ned eksen for at denne skal stå svakest mulig i barnefordelingssak er også vanlig. De kan i fullt alvor stå i retten og tale sin sak med stor bravur selv om de pga jobbreiser, lange arbeidsdager oa ikke kan redegjøre for hvor barna skal være da.
      Å påføre barna sine psykiske problemer er desverre vanlig. Den andre slites ut i forsøket på holde oppe seg selv og barn. Må også gjerne tåle allverdens mistenkeliggjøring av seg selv. For det er jo vår skyld at det er problemer.
      Særlig pga uskyldige barn er det viktig at kunnskap om P/N blir bedre i samfunnet. I rettsvesen, barnevern, BUP osv.

    3. Det er virkelig hårdt at læse dette indlæg. Der er så mange lighedspunkter til min historie , at jeg bliver helt kvalm. Min ex P var dog ikke kontrollerende, men ellers ligner historien bare min SÅ meget …jeg var også så ensom i det forhold og det gør så ondt at tænke på. Vores datter var også virkelig vanskelig i teenager årene og nu ser jeg sammenhængen ..fy føj …jeg blev, ligesom dig Tinna til min datter var voksen ..og det var alt, alt for længe…
      Det undre mig at P i indlægget valgte at tage sit eget liv, er det ikke meget atypisk for en P ? Jeg har fået det indtryk, at de kun truer med det, men næsten aldrig gør alvor af det.

    4. Det er ganske vanlig at de setter barna opp mot den normale foreldrepart. jeg har selv opplevd det med det ene barnet. Det barnet ble så tdyllisert og forgudet av P at det mistet helt realitetssans i mange år. Nå er vi i forståelse mht hva som skjedde-
      Når det gjelder denne P som tok sitt eget liv, tenker jeg at det er noen informasjonshull i historien,
      Hva hadde han gjort? Hva var anklagene? Det var kanskje noe veldig alvorlig som han ikke kunne komme seg unna.

    5. Mary: Jeg har slitt med tanken om at jeg ble så lenge. Jeg går og snakker med en terapeut jevnlig, og han har bedt meg nærmest tilgi meg selv for at jeg ble. “Du valgte det for dine barns skyld – du hadde mistanke om at det ville bli et h…. om du skulle gå tidligere. Og slik det har blitt i etterkant av bruddet, tror jeg at den mistanken er riktig,” sier han – “Vær raus med deg selv, forsøk å tilgi deg selv og forsone deg med valget du tok i en svært presset situasjon!” Jeg prøver, men det er vanskelig!

    6. Jeg lurer litt på en ting.. Hvor gamle var leserene når de først møtte p?
      Jeg møtte p når jeg var 15 år gammel og jeg er 23 år idag.
      Jeg lærte ikke matte og naturfag på ungdomskolen, jeg lærte om psykopater og manipulasjon.
      Det virker som at dette er noe som skjer med flere i “voksen” alder. Stemmer dette?

    7. JJ: Jeg vet ikke helt om jeg forstår hva du mener. P/N kan man møte når som helst i livet og være helt uforberedt. Det er kanskje verre når man er helt ung og ubefestet å møte en slik person. Men det viser seg at det rammer skikkelig for eldre også, fordi ingen tar høyde for sånne personligheter og alle blir hardt rammet.

    8. Jeg var 22 da jeg møtte min P – nå eksmann. Gikk for nesten 4 år siden etter 18 års ekteskap og først nå merker jeg at jeg virkelig ikke bryr meg.. fra å ha fryktet fra min eget liv rett etter skilsmissen til å være redd sint engstelig … og full av følelser .. han truet gang på gang med å ta sitt eget liv..hvis jeg forlot han.. men for å redde meg selv måtte jeg gå til slutt. han fant opp sykdommer , ulykker, kontaktet venner familie kolleger.. søkte på jobber på min jobb.. nå har jeg kommet dit: han selv må ta ansvar for sitt liv, veldig viktige avslutningsord du kommer med Lisa. Vi har også to barn sammen nå voksne som ikke har kontakt med sin far. Han forsøkte å bruke dem i sin krig mot meg. Det er vondt og vanskelig. Og jeg har selv som deg Tinna klandret meg selv for at jeg ikke gikk før.. men jeg tror vi må forsone oss med at vi gjør det beste vi kan, der og da så jeg ikke hvor gale det var. Men har vært obs i ettertid at ungene mine aldri skal føle at jeg ofret noe for dem, det kan være en tung bør å bære.. at jeg var bufferen.. skjermet dem, var deres « advokat» ifht all kritisering, kommentering, aggresjon.. vi må bare tenke at vi gjorde det vi trodde var best, og for min del oppdaget jeg ikke før jeg kom ut av ekteskapet hva jeg hadde vært utsatt for. Ønsker deg alt godt Lisa, takk for at du deler din historie, kjenner meg igjen i mye, og sterkt å lese.

    9. Jeg ærgrer mig over alle de år, hvor jeg har været alene i relationen …men jeg klandre ikke mig selv for det . Vi gjorde det vi troede var bedst i den givne situation og vores børn er heldige, at de har os. Vi har gjort et kæmpe stort job..nemlig at være der for dem uanset hvad. Det er faktisk vores fortjeneste, at vores børn er blevet så ordentlige som de er. Tænk på at P også forsøgte at ødelægge dem og det vi havde sammen …jeg har ingen skyldfølelse overhovedet. Jeg forsøgte at få noget umuligt til at fungerer FORDI JEG IKKE VIDSTE HVAD DET VAR …vi skal klappe os selv og hinanden på skulderen og sige…vi er nogle fantastiske, stærke personer. Vi er kommet ud af noget som mange andre bukker under for og vi har hinanden og denne blog og vigtigst af alt…vi har vores frihed…

    10. Var 26 da jeg møtte P, alt skjedde fort med oss, hadde også den følelsen av noe som ikke stemte, tenkte han var usikker og trang kjærlighet. Vi fikk barn, og det ble verre. Veldig lik din situasjon egentlig. Fikk en datter i 2016, flyttet fra han 7-8 mnd etter, han brydde seg ikke stort om oss, var mye vekk, på jobb og trening, så skulle han ha seksuell oppmerksomhet når han kom hjem. Gjorde også sjelden noe som en familie. Jeg tok steget med at jeg sa jeg skulle ut med en vennine, mamma skulle være barnevakt fordi han jobbet og han hadde sagt nei uansett. Han ble kjempe sint, hadde før det kalt meg så mye stygt så jeg hadde fått nok, ble f.eks kalt hore 5 uker etter fødsel fordi jeg ikke ville gi han oralsex midt på natta, min mamms avlastet meg pga vår datter hadde kolikk, og jeg ville sove. Han kunne aldri ha henne, så mistet jeg melk fordi jeg ikke fikk nok hvile og måtte gi flaske, da fikk jeg også høre hvor dårlig mamma jeg var osv. Da jeg dro ut med vennina mi sa han opp leiligheten vi leide, godt vi ikke eide! Jeg måtte bekrefte det siden depositumet sto i mitt navn, noe jeg gjorde. Da angret han plutselig, eller krokkodilletårene kom. Jeg sto på mitt og vi flyttet, faktisk til min hjemby 3 timer å kjøre. Det var det beste for meg og datteren min, nå 1 år siden. Vært veldig tøft, men har hatt fokus på positive ting, og nå går det mye bedre, jeg følger også gråsteinsmetoden nå, klarte ikke det første 6 mnd, men siden jeg begynte har han også kommet mindre på besøk til dattern sin. Kanskje 5-6 uker mellom hver gang, og da sier han ting for å få reaksjoner fra meg, men det går ikke. Såå deilig å føle seg fri! Å føle at man har overtaket! Jeg må bare holde det meste skriftelig for hans fremtidig samvær ifht henne. Hun må kunne snakke først og sier hun at hun ikke vil dit, så skal hun slippe. Er bekymret for hennes psykiske helse om han skal ha henne. Alle der ute, med barn eller ikke, følelsen man får når man har godtatt at disse personene er forstyrret, den er ubeskrivelig, når de ikke lenger klarer å trykke på knappene dine, da har du overtaket, og det er en befriende følelse!

    11. En video verdt å se for oss som strever og hvorfor det er så viktig å se fremover og ikke tilbake….
      På YouTube: Balance Psychologies – Why We Relapse And Go Back To The Narcissist/The Red Files

    12. Takk for at dere deler litt av deres historier! Det er tøff lesning og høre om dere som sliter. Det er helt fantastisk å høre om dere som tar/ har tatt tilbake livene deres! Kjenner meg igjen i mye av det dere skriver. Det er som Tinna sier – det er rart det er så mange fellestrekk i historiene våre.
      Er helt enig med dere Mary og Tinna! Vi alle burde klappe oss selv og hverandre på skuldrene! Dere er super tøffe! Jeg har enorm respekt for dere alle! De situasjonene man står i er aldeles ikke noe vi selv har valgt. Det er forferderlig å se barna slite grunnet forelderens psykiske helse. Det er like tragisk at vi selv må være advokater og skjold for å verne barna mest mulig – og at ingen av oss får fred. Det er utrulig hvor mye man finner seg i med samvær, for at barnet skal være sammen med den andre forelderen. – forelderen skal få se barnet sitt – og man selv skal få litt kontroll og noe som minner om fred.
      Er fullstendig enig med deg anonym – samfunnet, rettsvesenet, barnevern, leger etc trenger økt kunnskap om P/N.
      Det er vanskelig å forstå hvordan ting henger sammen når man står godt plantet oppi elendigheten. Jeg kjente mye på frihetsfølelsen etter den verste stormen hadde lagt seg etter bruddet. Selvom det var mye utfordringer, kunne jeg da i det minste puste mer ut i mitt eget hjem. Som du sier anonym29 er den følelsen når mennesket ikke lengre klarer og trykke på knappene dine helt magisk! Da er du fri!
      Om det er atypisk om p tar livet sitt vet jeg ikke. I mitt tilfelle kjenner jeg ikke til hvordan han egentlig levde livet sitt etter bruddet vårt – hva som er fakta og løgn. Jeg konkluderte med at jeg blir aldri å forstå meg ordenlig på hvem han var som person. Sammen med terapeuten min fikk jeg bearbeidet de følelsene jeg satt igjen med, slik at jeg selv kunne gå videre.

    13. Ser du sier fra at fullt navn ikke.skal brukes. Men det står jo plass til navn og epost over kommentarfeltet. Jeg fylte ut der og ble ganske forskrekka da det kom på trykk. Fint hvis du sletter det.

    14. Jeg kan huske jeg ofte sagde til min ex P , da jeg boede med ham…hvorfor er du en person ude og en anden herhjemme. Til det svarede han..det er alle da ..nej, svarede jeg det er alle ikke..og nu kan jeg se , at alle de ting han sagde til mig , passer fuldstændig på en P’s tankegang.Han sagde feks…hun underspiller sig selv , eller hun har for meget magt i det forhold. Det syntes jeg dengang var en mærkelig måde at se på et forhold på ? Nu ser jeg at det er måden en P lever på…i evig konkurence.
      Hvor må det være anstrengende , hele tiden at være på vagt og om man nu får narcissistisk forsyning nok.
      Engang vores venner ville have os med på en fjeldtur , sagde min P : det har de planlagt, for at køre mig træt..jeg skal vise dem og så gik han fjeldturen hurtigst af alle…han var nede før vi var oppe ..ha ha ..ja jeg kan grine når jeg tænker på det nu…jeg sagde til ham at det da ikke var en konkurence, men en hyggelig tur, hvor vi skulle have det dejligt imens. Nu forstår jeg , at det kunne han slet ikke forstå , for ham var det bare en konkurence og han ville vinde…
      ,

    15. Ja det er rart med det Mary. P er som en kameleon som forandrer seg alt etter hvem de er sammen med. I tillegg er alt en konkurranse og de skal alltid vinne! Jeg fikk ofte høre det «Gjør du det der- så tar jeg igjen minst det dobbelte»
      Det var mye av det jeg fryktet på slutten. Den krigen som ville oppstå siden jeg ba etatene om hjelp i kampen. Manipuleringen – han klarte som oftes å prate meg rundt bare han fikk tid på seg. All angst som hadde vokst seg opp tidligere slo inn hos meg. Mannen var alvorlig uforutsigbar og gjennomtenkt.
      Slik jeg har forstått det sprakk mye av fasaden og løgnene hannes i måndene før og mens jeg var hos etatene. I tillegg flyttet samboeren fra ham det året.
      Jeg satt igjen med en følelse om hevn. Han mistet kontrollen og makten over oss, livet sitt, fasaden og fikk nok. Denne avslutningen var fullstendig uventet, sjokket var enormt og satt lenge i kroppen. Han hadde i alle år vært en tøff kriger. I tillegg ble jeg og eks samboeren klandret av hannes omgangskrets om at dette skjedde på grunn av oss.
      Da er det ikke rart man tenker hevn.. Men jeg skal ikke påstå noe.
      Men som dere nevner oppi tråden – det er kjempe viktig å se fremover i livet. Se glede i de små tingene.
      Hilsen Lise

    16. Projiseringen er også tøff å takle. Det at P beskylder meg for ikke å være voksen, at jeg behandler ham “som dritt”. At det i virkeligheten er han som trakasserer meg, nevnes ikke. Han beskylder meg for å ha vendt våre barn på 16 og 19 mot ham, uten tanke på at det faktisk skyldes ting han har sagt og gjort i oppveksten deres. At han spredte uro og uhygge rundt seg og tappet oss for energi. Han beskylder meg for å drive ham “til å ta livet av seg” – men vil ikke oppsøke lege eller psykolog for hjelp, hvis han faktisk har det så ille (noe jeg ikke tror). Om jeg sier at han skal oppsøke hjelp, får jeg bare beskjed om å begynne å oppføre meg voksent. Han er sjalu og mistenker at jeg er på “mannejakt” dersom jeg legger ut et bilde av meg selv i sosiale media. Mannen er syk og fullstendig splittet. Fasaden han bygger omkring seg er et glansbilde som jeg tror kommer til å slå sprekker en vakker dag. De menneskene som teller, vet at jeg ikke er slik. Men jeg lurer på hva han har sagt om meg til “sine”. Tror de virkelig på at jeg er så ille som han sier? Så konklusjonen er jo at han fortsatt vet hvilke knapper han skal trykke på for å ramme meg. Det kjennes fortsatt i magen, de gangene han skriver meldinger til meg som de jeg nevner ovenfor. Antagelig må jeg blokkere ham etterhvert.

    17. Tinna – det er som om du skriver om mitt eget liv. Helt rart!
      Nullkontakt er uten tvil det beste. Det er da man har muligheten til bli helt fri.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg